Waarom no-code/low-code het antwoord is op de uitdagingen van het MKB

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar manieren om de groei en efficiëntie van je bedrijf te verbeteren. Dit kan een hele uitdaging zijn, vooral als je te maken hebt met beperkte middelen en een beperkt aantal werknemers. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende tools en technieken beschikbaar die je kunnen helpen bij het overkomen van deze obstakels. Een van de meest veelbelovende daarvan is no-code en low-codeontwikkeling. In deze blog bespreken we wat low-code en no-code is, en hoe deze technologieën ondernemers kunnen helpen bij het oplossen van hun problemen en het bereiken van hun doelstellingen.

Wat is low-code & no-code

Low-code en no-code zijn beide benaderingen van softwareontwikkeling die minder code vereisen dan traditionele methoden. Low-code platforms bieden ontwikkelaars een visuele interface en componenten waarmee ze softwaretoepassingen kunnen bouwen door te slepen en neer te zetten, terwijl no-code platforms zijn ontworpen voor mensen zonder programmeerkennis.

Er zijn veel voordelen aan het werken met zowel low-code als no-code, maar de meest gehoorde voordelen zijn:

  • Snelheid: Met de visuele interfaces en vooraf gebouwde componenten van low-code en no-code platforms kunnen ontwikkelaars snel softwaretoepassingen bouwen en implementeren, waardoor de tijd die nodig is voor ontwikkeling en implementatie wordt verkort.
  • Kostenbesparing: Omdat er minder tijd nodig is voor softwareontwikkeling, kan het gebruik van low-code en no-code platforms de kosten van softwareontwikkeling verlagen.
  • Efficiëntie: Low-code en no-code platforms maken het gemakkelijker om softwaretoepassingen te integreren met externe systemen, waardoor de efficiëntie van bedrijfsprocessen wordt verbeterd.
  • Innovatie: Door het snelle tempo van ontwikkeling en implementatie dat mogelijk wordt gemaakt door low-code en no-code platforms, kunnen ontwikkelaars en bedrijven sneller innoveren en nieuwe ideeën testen.

In het algemeen maken low-code en no-code platforms softwareontwikkeling toegankelijker, efficiënter en betaalbaarder voor zowel ontwikkelaars als niet-technische gebruikers, wat kan leiden tot betere resultaten en meer concurrentievermogen voor bedrijven.

Natuurlijk is dit geweldig nieuws, maar hoe pas je dit nu precies toe? Om dit beter te begrijpen, hebben we vijf voorbeelden opgesomd van hoe je low-code en no-code kunt gebruiken.

 

5 manieren waarop low-code/no-code bedrijven kan helpen groeien

Automatisering van handmatige processen en inefficiënte workflows

Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van handmatige processen, zoals het invoeren van gegevens in spreadsheets of het bijhouden van project statussen via e-mails. Dit kan leiden tot inefficiëntie en fouten. Low-code en no-code applicaties kunnen deze processen automatiseren en optimaliseren. Door taken te automatiseren en workflow processen te stroomlijnen, wordt de kans op fouten verminderd en de efficiëntie verhoogd. Het verschil met standaard pakketten en maatwerk software is dat low-code en no-code oplossingen snel en eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd zonder dat er veel programmeer kennis nodig is.

 

Verbetering van communicatieprocessen

Communicatieproblemen kunnen vertragingen en fouten veroorzaken. Met name bij bedrijven met meerdere afdelingen kan het lastig zijn om goed te communiceren. Low-code en no-code oplossingen kunnen communicatieprocessen stroomlijnen, waardoor de kans op miscommunicatie wordt verminderd. Door een centrale hub te creëren voor teamcommunicatie, waar teamleden in real-time kunnen communiceren en updates kunnen delen, wordt de communicatie binnen het bedrijf verbeterd. Het verschil met standaardpakketten en maatwerk software is dat low-code en no-code oplossingen vaak sneller en goedkoper geïmplementeerd kunnen worden.

 

Integratie van verouderde systemen

Verouderde systemen kunnen de groei en efficiëntie van een bedrijf belemmeren. Low-code en no-code integraties kunnen worden gebruikt om nieuwe systemen te integreren en verouderde systemen te vervangen zonder de noodzaak van dure IT-oplossingen. Bijvoorbeeld kan een low-code of no-codeoplossing worden gebruikt om een nieuw CRM-systeem te integreren met het huidige e-commerceplatform, waardoor de verkoop- en marketingprocessen worden geoptimaliseerd. Het verschil met standaardpakketten en maatwerk software is dat low-code en no-code oplossingen vaak goedkoper en sneller te implementeren zijn en meer flexibiliteit bieden bij het integreren van verschillende systemen.

 

Verbetering van gegevensanalyse

Het analyseren van gegevens is cruciaal voor bedrijven om hun prestaties te begrijpen en te verbeteren. Low-code en no-code applicaties en integraties kunnen worden gebruikt om gegevens te verzamelen en analyseren, waardoor het bedrijf beter geïnformeerd beslissingen kan nemen. Door dashboards en rapporten te maken voor gegevensanalyse, kunnen belangrijke prestatie-indicatoren in één oogopslag worden bekeken. Het verschil met standaardpakketten en maatwerk software is dat low-code en no-code oplossingen vaak sneller en eenvoudiger te implementeren zijn.

 

Efficiënt beheer van klant

Bedrijven hebben vaak moeite met het beheren van klantgegevens, wat kan leiden tot fouten en inefficiëntie. Low-code en no-codeoplossingen kunnen hierbij helpen door automatisering van verschillende processen, zoals het integreren van verschillende systemen om een 360-gradenbeeld van de klant te creëren en geautomatiseerde workflows om belangrijke data bij te houden. Dit kan leiden tot een verbeterde klantervaring en betere beslissingen op basis van accurate en actuele informatie. Low-code en no-code applicaties bieden hierbij voordelen ten opzichte van standaard pakketten doordat deze beter aansluiten bij de specifieke behoeften en processen van het bedrijf, zonder de noodzaak van dure maatwerk software.

 

 

Het gebruik van no-code of low-code applicaties en integraties kan dus van onschatbare waarde zijn voor bedrijven die de efficiëntie en prestaties van hun bedrijf willen verbeteren. Door het automatiseren van handmatige processen, het stroomlijnen van communicatie, het integreren van systemen, het analyseren van gegevens en het beheren van klanten, kan elke organisatie zich richten op hun kernactiviteiten en hun bedrijf verder uitbouwen. En of je nu een kleine startup, een middelgrootbedrijf of een groot internationaal bedrijf bent, no-code of low-code ontwikkeling is zeker het overwegen waard.

Plan nu jouw kennismaking en bespreek de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Download onze handige integratie checklist

Gelukt! Je zult de checklist zo in je mailbox ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Nieuwsgierig geworden?

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in om te kijken of wij iets voor jullie kunnen betekenen.

Plan gesprek
Matthijs professional